Egham, Surrey

Egham, Surrey

Nova Lift Company were approached by architects HMY, HazleMcCormackYoung, on behalf of their client to provide a striking, bespoke lift, based upon a concept design of light reflecting acrylics to the walls, with oak décor and incorporating a gold floor and ceiling inlay with concealed LED lighting.

There was a very demanding lead-time of 8 weeks from design approval to completion of installation, as the client was resident overseas and scheduled to return to the UK for the summer period. This superb installation was accomplished within the time period by using two installation teams working in tandem over an 18-hour day.

Project Scope
The scope of the project was to manufacture and install a bespoke MRL (machine room-less) lift design within an 8 week period. An added complication to the project was that the shaft had been pre-constructed to a non-standard size, with low head room so builders’ modification works were also required.

To overcome this problem Nova Lift Company designed and installed a special lift car with a sling design, incorporating the latest safety devices. Due to the unusual design and construction it required additional approval by the company’s “notifiable body”.

Surveys were completed, and drawings were all produced and issued within 5 working days.

Manufacturing commenced immediately and the lift was delivered and installed within 6 weeks. Initially such deadlines seemed impossible, but to meet the client requirements it was accomplished by using two installation teams working in tandem over an 18-hour day.

Aesthetics 
The interior design of this lift was of upmost importance and clearly specified by the architects HMY, HazleMcCormackYoung LLP. The special finishes required for the car lift design consisted of:

  • Landing doors and frames in polished, gold, stainless steel
  • Marble flooring with a gold inset floor pattern
  • The laser cut, inset floor pattern was matched to the bespoke car ceiling light design
  • American oak décor with design fret work to the side walls
  • An acrylic back wall with etched, defused LED back lighting, through translucent marble effect walls
  • Gold mirrored car doors, handrails and front return wall
  • Gold mirrored landing entrances and doors
  • Bespoke push buttons in gold, flush mounted within an oak COP

Such specialist lift car finishes required dealing with outstanding suppliers and manufacturers in the Far East, with UK representative visits with HMY to ensure full compliance with the concept design. Special acrylics were sourced from China and impregnated with LED back lighting to produce this stunning effect for the rear wall.

Conclusion 
This show case lift installation has generated many further enquiries and enhanced our reputation for providing unique, bespoke, quality installations within short time scales.

Our overall performance surpassed the given goals that were set, despite the time restraints and the specialist interior materials that had been specified for this individual project.

We continue to provide support and preventative maintenance to this stunning and unique installation and the professional team is continuing its strong partnership with further ongoing projects.

CONTACT A SALES MANAGER

Contact

TECHNICAL DOWNLOADS

DOWNLOADS

REQUEST A QUOTATION

Quote